LØRDAG OG SØNDAG, KL. 11.00-18.00

A Flock of Birds

En flokk papirfugler begynner å fly idet du hjelper lederfuglen i bevegelse. Her møter tradisjonell origami enkel menneske-maskin-interaksjon.

Vi har tatt en liten prat med Kaja, som har laget denne flotte installasjonen.

Kan du fortelle oss litt mer om det du har laget, Kaja?
Jeg lagde installasjonen med papirfuglene som et prosjekt i et fag som het Computing and Creative Arts mens jeg gikk på Queen's University i Canada. Jeg var der på utveksling fra UiO og kunne velge fag ganske fritt. I Oslo studerer jeg pedagogikk, men av nysgjerrighet besøkte jeg School of Computing da jeg skulle velge fag og ble inspirert til dette faget. Kurset var knyttet til Human Media Lab hvor det foregår mye rart og spennende - det var en ny verden for meg! Vi jobbet med forskjellig type programmering og fikk i oppgave å lage et kunstprosjekt i grupper. Det skulle være menneske-maskin-interaksjon, men ellers hadde vi frie tøyler. Jeg hadde aldri programmert noe tidligere, men jeg har alltid vært glad i å leke med papir og forme ting. Prosjektet lagde jeg sammen med to medstudenter som kunne masse om programmering.

Fordi jeg ikke visste hva som var mulig og umulig å få til opplevde jeg å kunne inspirere de andre til å prøve nye ting. Kanskje tenkte jeg utenfor boksen fordi jeg ikke visste hva som var innenfor... Vi jobbet med en mer komplisert idé først, som blant annet førte til at jeg startet et par småbranner hvor prototypen brant opp. Vi endte til slutt opp med fuglene som vårt semesterprosjekt, og stilte det ut på universitetet våren 2011. I februar året etter fikk vi stille ut på konferansen TEI.

Vi brukte gammeldags origami og hadde lyst til at fuglen skulle få være både input og output. Det taktile er viktig her - når en holder i lederfuglen og gir den bevegelse påvirker en umiddelbart hele flokken. Det gir en nærhet til teknologien. Alle vet hvordan det er å holde i papir og kjenner det godt som materiale, og her kombineres det veldig kjente i papirfuglen med teknologien som forhåpentligvis gir en overraskelse og gjør situasjonen interessant. Det var tanker vi tenkte i løpet av prosjektet, men vi gjorde dette mye av nysgjerrighet og fordi det var gøy. Uansett hvor enkelt det er så lot vi oss facinere av fuglenes bevegelse, og det har vi sett hos de som har fått leke med installasjonen også.

Når begynte du å lage ting og hvem lærte du det av?
Jeg har alltid likt å lage ting, fra håndarbeider til fortellinger. Jeg liker å jobbe frem ideer og lage noe ut av det. Foreldrene mine er flinke til å reparere og lage ting, så jeg var ofte med på den typen oppgaver hjemme da jeg var liten. De lot meg bruke saks og kniv fra tidlig alder, hammer fikk jeg til ettårsdagen... sånne ting ga meg nok et utgangspunkt til å prøve meg på egenhånd.

Hvorfor liker du å lage ting?
Det er morsomt å lage ting med hendene og tenke på form og funksjon. For tiden brukes mine hender mest på tastaturet fordi jeg skriver masteroppgave. Det å lage ting blir som en skikkelig bra avkobling hvor både hode og hender får gjøre noe annet, og jeg syns det er fint å etterpå kunne se og holde i noe konkret som jeg har laget.

Hvor finner du inspirasjon til det du lager?
Inspirasjon kan komme fra musikk eller farger, men ofte er det bare et behov for å bruke hodet på en annen måte som gjør at jeg setter meg ned og lager noe. Jeg lager ikke mange ting for tiden; det blir ofte til at jeg bare lager noe i papir med klipping, liming og bretting, bare bilder eller noe origami, fordi jeg ikke har tid eller plass til større prosjekter. Men det er moro, og mens jeg holder på drømmer jeg om mer kompliserte ting som jeg kanskje aldri lager, men som det er morsomt å tenke på.

Hva er dine favorittverktøy?
Skulle ønske jeg kunne si en kul sensor eller annen avansert dings, men må innrømme at det som til nå har gitt mest glede er en saks og papirkniv.

Hva vil du si til de som går med slike idéer i hodet men som ikke tror de kan gjøre dem til virkelighet?
Jeg tror at det er lurt å bare prøve seg frem uten å nødvendigvis ha klare ideer om hvordan resultatet skal se ut. Selv om en ikke engang vet nøyaktig hva en vil lage, er viljen til å lage noe nok til at man bare burde sette igang. Selv kunne jeg ingenting om programmering, men ble oppfordret til å bare forsøke. I starten lekte jeg for eksempel med enkle koder ved å endre verdiene og se hva utfallet ble. Men det å samarbeide med noen som kunne mer enn meg var min inngang til å få lyst til å gjøre mer selv. Jeg kunne bare si hva jeg ønsket å få til og få hjelp til å skape det!

Ta turen innom Maker Faire, hils på Kaja og sjekk ut det spennende prosjektet hennes. Velkommen!

Kaja Swensen

aaa
maxresdefault