LØRDAG OG SØNDAG, KL. 11.00-18.00

Kinect-piano

Hva har du laget, Kristian?
Jeg har laget et "piano" som kan spilles ved å bevege hendene i løse luften. Brukerens bevegelser fanges opp av Microsofts Kinect-kamera, som er tiltenkt spillkonsollen Xbox men som også kan kobles til en PC. Ting som skala, antall "tangenter", størrelse på spilleområde og mer kan kontrolleres med smarttelefon eller nettbrett. Prosjektet er lagd i verktøyet vvvv.

Hvorfor har du laget akkurat dette?
Kinect-kameraer brukes til mer enn Xbox-spill - de inngår i utrolige interaktive kunstinstallasjoner, og bruker folks bevegelser for å kontrollere all slags ting, som lyd, grafikk og elektronikk. Selv ble jeg fascinert av å se Chris Vik kontrollere et 4-etasjers orgel med Kinect-kameraet sitt.

Jeg ble også inspirert av Soundbeam, som er en infrarød sensor som oppfatter brukerens avstand til sensoren, og sender signaler til digitale musikkinstrumenter. Verktøyet brukes i musikkterapi, slik at også funksjonshemmede kan få glede av å delta i musikk. Jeg har sett Soundbeam i bruk et par ganger og blitt imponert, men det kan være vanskelig å sette opp, og det svir i lommeboka. Dette motiverte meg til å se hva jeg kunne få til selv.

Gjennom morsom og lettforståelig samhandling, samt forhåndsinnstilte skalaer kan hvem som helst få en positiv og vellåtende interaksjon med musikk, og forhåpentligvis litt musikalsk forståelse og interesse på kjøpet. Nok blokkfløyte nå.

Hva vil du si til de som går med slike idéer i hodet men som ikke tror de kan gjøre dem til virkelighet?
Et skyhøyt antall folk - helt vanlige folk, akkurat som deg - lærer seg fascinerende og utfordrende ting akkurat nå, med jevn fremgang. Du kan lære så å si hva som helst gratis på internett (Wikipedia, Code.org, Khan Academy, gjennomgangsvideoer på YouTube osv.), og det finnes alltid engasjerte og hjelpsomme nettsamfunn å oppsøke, uansett hva du driver med.

Kom på Maker Faire og spør de forskjellige utstillerne om hvordan de kom i gang, og hva som motiverer dem!

Når begynte du å lage ting og hvem lærte du det av?
Læringen har skjedd på egen hånd, men tankemåten har jeg lært fra familie, slekt og venner. "Lagingen" kom ordentlig i gang med Dance eJay 3 rundt årtusenskiftet - eJay er et musikkproduksjonsverktøy hvor man setter sammen enkle ferdiglagde musikk-klipp for å lage låter, med egne smurfestemmeopptak på topp, så klart. Etter hvert fant jeg ut hva slags verktøy folk brukte for å lage egen musikk, og har storkost meg med det de siste 10 årene. I det siste har jeg blitt fascinert av grafikk, programmering og teknologi, takket være demoscenen.

Det er fremdeles veldig mye jeg absolutt ikke kan i det hele tatt - det er med andre ord veldig mye morsomt å se frem til å lære!

Hvor finner du inspirasjon til det du lager?
Det er lett å finne inspirasjon på nettet - det er folk som lager fascinerende og vidunderlige ting hvor enn jeg snur meg. The Creators Project på YouTube er helt fenomenalt. Ellers vil jeg anbefale å søke på videoer som viser potensialet til verktøy som Arduino, Little Bits, MaKeyMaKey, Processing, Open Frameworks, vvvv, Cinder, eller andre verktøy som har blitt brukt i videoene på Creators Project.

Hva er dine favorittverktøy?
Så lenge det får jobben gjort og passer min måte å tenke på, er jeg fornøyd.

Hva er det mest nyttige/unyttige/crazy du har laget?
Jeg brukte Kinect-verktøyet FAAST for å få visse bevegelseskombinasjoner til å utløse lange tastatursekvenser. Jeg kunne med andre ord vrikke på hoftene for å komme meg inn på VG, eller spille av lydklipp ved å flekse armmusklene mine.

Ta turen innom Maker Faire, hils på Kristian og test ut det han har laget! Velkommen!

20131210_004229_0000