LØRDAG OG SØNDAG, KL. 11.00-18.00

Makerdreams

Lars Kristian har en sterk lidenskap for å bygge dingser av alle slag! Han gjør det for å lære, for å skjønne hvordan ting er bygget opp og for å sprenge personlige grenser. Han bygger ikke for å lage noe som er nyttig, men fordi byggeprosessen er så lærerik og inderlig spennende.

Hva har du laget, Lars Kristian?
Jeg har laget veldig mye rart! Jeg kommer ikke til å ta med meg absolutt alt til Maker Faire, men noen av tingene jeg har laget er forskjellige typer roboter, fjernstyrt undervannsbåt, ølbryggeapparat, rørforsterker, høyttalere, datastyrt fresemaskin (CNC), flere 3D-plastprintere, og diverse andre elektroniske dingser. Det er gøy å lage ting, men det morsomste er å lage verktøy og apparater som lager ting! Det siste prosjektet mitt har vært å lage en "plastic injection moulder" - et apparat for å masseprodusere plastdingser. Med den kan du presse oppvarmet plast inn i en form, og det er en mye raskere måte å lage ting på enn en 3D-printer. Men akkurat hva jeg skal lage med det nye apparatet vet jeg ikke...

Hvorfor lager du egentlig alle disse tingene?
Jeg lager ting mest for å lære om hvordan maskiner og elektronikk fungerer. Jeg føler at mye av håndverket med å lage ting er borte, og at vi nå bare kjøper ferdige dingser. Jeg og andre makers representerer kanskje et slags retro-fenomen, en motpol til at man fjerner seg fra hvordan ting lages. Det er utrolig gøy og lærerikt å lage noe fra bunnen av. Et kretskort, en datastyrt fresemaskin, en miniubåt, en radio... alle tingene du noen gang lurte på hvordan fungerer og ble laget. Bloggen min heter Makerdreams nettopp fordi dette er svaret på en drøm - en drøm om å lage, om å skape, om å lære!

Hva vil du si til de som går med slike idéer i hodet men som ikke tror de kan gjøre dem til virkelighet?
Du er ikke alene! Noen kaller det "compulsive creative disorder," altså en indre trang til å ville lage noe. I barnehagen har alle det, men mange mister det dessverre etterhvert. Hvis du har en ide, er det virkelig bare å sette igang. Det er enklere enn du tror!

Det finnes masse ressurser til alle slags prosjekter på internett. Hent ideer og prøv dem ut! Skapergleden kommer til å bli sterkere og sterkere ettersom du mestrer det, skritt for skritt. Du kommer til å lære masse nyttig og ha det moro. Noen av mine prosjektideer har tatt årevis å gjennomføre, men de fleste tar bare noen timer!

Når begynte du å lage ting og hvem lærte du det av?
Jeg er egentlig sivilingeniør i elektronikk fra universitetet, men fikk en helt vanlig jobb og lagde vel aldri noe veldig spesielt utenom jobb i 15 år. Så plutselig for 3-4 år siden fikk jeg en trang til å lage noe. Det første var en rørforsterker, så en høyttaler, så en olabil, så ... ja, det ble prosjekt etter prosjekt! Jeg hadde jo bakgrunn fra universitetet for mange år siden, men det viktigste lærte jeg på nettet i forum og ved å se hvordan andre produkter var laget. Jeg tror interessen og iveren etter å lære er mye viktigere enn formell utdannelse for en maker.

Hvor finner du inspirasjon til det du lager?
Jeg henter inspirasjon fra internett og fra fysiske produkter rundt oss. Det finnes så utrolig mange websider og eksempler på nettet. Å kopiere er den beste måten å lære på! Ellers er jo nettsteder som Thingiverse og butikker som SparkFun, Seeed Studio, Elecrow, Adafruit og RFRobot som selger maker-greier veldig gode kilder både til prosjekter og innkjøp av utstyr.

Hva er dine favorittverktøy?
Loddebolt, kanskje? Oi, jeg har så mange verktøy... tror ikke jeg har en favoritt.

Hva er det mest nyttige/unyttige/crazy du har laget?
Nesten alt jeg lager er unyttig! Roboter, ubåt og den slags har nesten bare vært brukt en gang, bare for å se om det virker. Verktøyene som datastyrt fresemaskin (CNC) og 3D-printer har jo vært brukt mye, men mest for moro skyld. Et eksempel på en nyttig ting jeg printet var en clips til sønnen min sine skolisser en morgen han hadde fått nye sko og ikke ville knyte lisser selv.

Ta turen innom Maker Faire, hils på Lars Kristian, test ut det han har laget og lær hvordan også du kan lage unyttige ting! Velkommen!

Lars Kristian Roland

http://www.makerdreams.com/

01
02