LØRDAG OG SØNDAG, KL. 11.00-18.00

Monoplant

Et læringssystem for fotosyntese. Planter og mennesker opplever tid svært forskjellig. De fleste planter gror så sakte at vi ikke har mulighet til å se når det skjer. Med Monoplant kan du se det. Monoplant er en brobygger i menneske-plante interaksjon. Ved hjelp av kamera og sensorer kan man bli bedre kjent med våre grønne venner og se verden fra en plantes perspektiv.

Vi har tatt en kort prat med Sjur og Morten, som står bak Monoplant.

Kan dere fortelle oss litt mer om det dere har laget?
Planter lever sakte, gror sakte og beveger seg sakte – så sakte at mennesker ikke kan se når det skjer. Vi kan se at en plante har blitt større, at den har fått knopper eller at den har visnet, men for å kunne se den faktiske blomstringen akkurat når den skjer, må man enten ha tålmodighet uten sidestykke eller ta i bruk hjelpemidler som kan observere dette for oss.

Monoplant er et slikt hjelpemiddel. Ved hjelp av sensorer, et kamera, en datamaskin og en webserver loggføres endringer over lang tid, og presenteres på kort tid. Slik kan brukerne av systemet se hvordan en plante reagerer på endringer i sitt nærmiljø.

Hvorfor har dere laget akkurat dette?
Vi lagde Monoplant fordi delene vi brukte ikke hadde blitt satt sammen på denne måten av noen andre tidligere. Oppfinnelsen benytter mange ulike teknologier, og vi ville se om vi fikk til å kombinere dem på en fornuftig måte. Dette er også mye av utfordringen og spenningen med det å lage noe – om man klarer å sette sammen flere ting til å bli noe nytt!

Hva vil dere si til de som går med slike idéer i hodet men som ikke tror de kan gjøre dem til virkelighet?
Alle kan lære seg lodding, sveising, klipping, liming, banking og saging. Det er idéene som er det vanskelige! Alt annet kan en få hjelp til på internett, eller for eksempel på hackerspacene i Oslo.

Ta turen innom Maker Faire, hils på Sjur og Morten og sjekk ut Monoplant! Velkommen!

Sjur og Morten

cNu05tv