Maker Faire – I Norge

I tiden som har gått etter jeg skrev min første artikkel, så kjenner jeg at dette med Maker Faire – er noe som appellerer mer og mer til meg. Jeg kommer nok til å strekke mine artikler i alle mulige retninger, for jeg er opptatt av at også de som har en flott hobby – skal få oppmerksomhet pluss heder og ære.

For det er jo så mange meninger og synspunkter om det meste, og hva som opptar og fenger oss mennesker – ja det er ganske så vidt forskjellig. Det å skape noe kan være alt fra; håndarbeid, modellbygging, oppfinnelser, fotografering, maling, forfattere av dikt og bøker, bilentusiasten, ja listen kan bli uendelig lang. Så det er en spennende reise du og jeg skal ut på, eller skal vi kanskje kalle det for en oppdagelsesferd – med tanke på hvilket tema vi tross alt har her.

Norge 2013

Det er nå snart seks år siden, at den første Maker Faire ble arrangert i Norge. Det at det skjedde i Oslo, er kanskje ikke så overraskende – og det samme stedet stod som arrangør også i 2014. Festivalen ble arrangert som en såkalt «Oslo Mini Maker Faire»

Norge 2013

Oslo Skaperfestival

I 2016 ble det et større samarbeid rundt arrangementet, da Norsk Teknisk Museum, Deichmanske bibliotek, Lær Kidsa Koding og Norway Makers gikk sammen om festivalen «Oslo Skaperfestival»

De ønsket å utvikle et helnorsk festivalkonsept, som også skulle spre seg rundt i andre deler av landet enn bare Oslo. Det har de klart, men det er enda plass til langt flere.

Trondheim Maker Faire

Året etter at Oslo kom på banen, var det Trondheim og Trøndelag sin tur. Siste helgen i august, var det godt over 10 000 mennesker samlet på torvet – og hele 60 utstillere var på plass. Dette må vel være det man kan kalle for en knallstart, og sikkert langt mer enn det arrangøren hadde våget å håpe på. Trondheim har fortsatt det gode arbeidet, og arrangerer nå «Trondheim Maker Faire årlig»

Potetkanon

I hvilket annet land enn Norge, kan man forvente at noen utvikler en potetkanon. Vi skal til Telemark og Kviteseid, hvor «Telemark Mini Maker Faire» gikk av stabelen 18.juni 2016.Victoria festivalen er et årlig arrangement i Kviteseid, og «Telemark Mini Maker Faire» ble arrangert i forbindelse med denne festivalen.

Plass til flere

Om det skulle være noen som synes dette virker spennende, er det bare å engasjere seg. Konseptet er allerede lagt, men det å lage lokale varianter er jo det mest spennende ved det hele.Jeg savner den nordlige landsdelen, jeg finner den i alle fall ikke på de listene som jeg sitter med. Det må jo være mange nord for Trondheim, som også har en «Makers» i seg.

I tiden frem til neste runde på tastaturet, skal jeg lete land og strand rundt etter mennesker – som fortjener heder og omtale på denne siden. Jeg er ganske så sikker på at dere har mye å glede dere til folkens, for det finnes som kjent mer mellom himmel og jord, enn det man ofte tror.