Maker Faire – Verdensomspennende

La meg innledningsvis ta opp tråden litt, fra min første artikkel om dette arrangementet for de med en skapertrang – som kanskje er litt over det du og jeg besitter.

Jeg synes konseptet er helt fantastisk, og jeg kan ikke akkurat si at min skapertrang er over gjennomsnittlig stor. Men når jeg sitter og leser om Maker Faire, ja så kjenner jeg at den i alle fall ikke avtar – skapertrangen altså. Jeg kan huske at jeg som barn og ungdom, likte svært godt å bygge modelljernbane og byggesett. Dette var min «Mini Maker Faire» Det gav meg veldig mye, spesielt når det skulle bygges landskap på modelljernbanen. Jeg kan ikke sette ord på hva som konkret, gjorde at dette var spennende for meg. Men når resultatene kom, ja så kunne jeg sitte times vis med dette, Jeg fant ikke opp noe nytt, men jeg skapte noe og det var kun mitt hode og mine hender som stod bak det hele. Ja kanskje jeg kan bli en «Maker» jeg også, jeg tror det bor en slik en i oss alle, i større eller mindre grad.

Maker Faire sitt første arrangement

Det er slett ikke noe gammelt arrangement vi her har med å gjøre, den første Maker Faire-festivalen, ble arrangert i San Mateo i USA – og året var 2006. Det er med andre ord bare 13 år siden, at Maker Faire så dagens lys. Dette skjedde cirka ett år etter at magasinet «Make» kom ut for første gang, så det var slik det hele startet.Det skulle ikke ta lang tid før dette spredte seg som ild i tørt gress, byer som New York og Detroit kastet seg raskt med på Maker Faire, det samme med delstaten Texas – som kom med flere arrangement.

Barak Obama

Barak Obama

Det at selveste presidenten i USA kastet seg med på toget, sier jo litt om hva dette dreier seg om. I 2016 stod Barak Obama for «White House Maker Faire» i selveste Det hvite hus, og i New York har arrangementet fått kallenavnet «World Maker Faire»

Europa kommer med

Det tok ikke lang tid før de første arrangementene, så dagens lys i Europa heller. De første og største som finnes på listen, er byer som Hannover, Barcelona og Newcastle.Fasiten i 2016 altså bare ti år etter oppstarten, var at hele 150 steder på jordkloden – arrangerte Maker Faire. Dette er jo nesten ikke til å tro, og du verden så spennende at det skulle få en slik vekst verden rundt.

Det finnes også mindre arrangement, som er det man kaller uavhengige. Disse er også å finne over det meste av verden, og de avholdes på lisens fra Maker Media.

Maker Faire i Norge

I min neste artikkel skal vi se hvordan festivalen kom til Norge, og litt om hvordan interessen er her hjemme. Det er heller ikke lenge til, før vi skal se litt på noen prosjekter som har vært presentert på Maker Faire. Men vi skal også slippe idèene litt løs, og kaste oss over alle de flotte hobbyene og interessene som finnes rundt i de tusen hjem. Håper du blir med på oppdagelsesferden.