Nordiske oppfinnelser

Nordiske oppfinnelser

Når vi tenker på nordiske oppfinnelser er det enkelt å tenke på ski, ostehøvelen og bindersen. Men nordmenn og resten av Norden har stått for mange banebrytende oppfinnelser som har endret hverdagen for folk flest i hele verden.

Sprayboksen

Boksen som kan spraye ut væsker i forskjellige varianter, også kalt aerosolboksen, ble oppfunnet av nordmannen Erik Rotheim i 1929. Populære måter å bruke denne teknologien i dag er til deodoranter, hårspray, insektmiddel og spraymaling. Under andre verdenskrig var det amerikanerne som overtok utviklingen av denne fantastiske oppfinnelsen, og klarte å lage en variant som var mulig å masseprodusere. Spraymaling har vært spesielt populært siden 1970-tallet da bruken av spraymaling til graffiti startet. Boksen har de siste 40 årene har rykte på seg til å være en miljøversting som bidro med mye KFK-gasser som bidro til å ødelegge ozonlaget, men i dag er det hovedsakelig brukt butan eller propan i boksene, og svært små mengder KFK-gasser.

Kontrastmiddel

Det norske selskapet Nycomed lanserte i 1995 en resolusjon innen diagnostisering ved bruk av røntgenbilder, nemlig kontrastvæsken. Råmaterialet produseres på Lindesnes Fabrikker mens utviklingen skjer i Oslo, I dag er Omniscan eid av et amerikansk selskap, Væsken injiseres i pasienten, og gjør at man kan få detaljerte bilder av blodsirkulasjon i organene, og har gjort at man kan oppdage farlige sykdommer mye raskere enn tidligere.

Kontrastmiddel

Den aller første nettleseren

Du trodde kanskje det var amerikanerne som var oppfinnerne av nettleseren, men tro om igjen. I 1994 var det nemlig tre studenter fra Finland som kom på ideen om å lage en nettleser som hadde et brukergrensesnitt, og oppfinneren av WWW – World Wide Web ga mye skryt til studentene. Grunnet manglende finansiering klarte ikke disse studentene å ta ideen sin videre, og ikke lenge etter dukket Internet Explorer opp og tok æren for å introdusere verden til internett.

Angry Birds

Visste du at det var finnene som stod for det verdenskjente mega-populære mobilspillet Angry Birds? Det finske selskapet Rovio Entertainments laget spillet som handler om små fugler som skytes mot grønne griser, og innen januar 2014 hadde spillet over 2 millioner nedlastinger på Appstore og Google Play. Siden populariteten skøyt i været har det blitt laget utallige versjoner av spillet, filmer, bøker, tegneserier, animasjonsfilmer og temaparker.

Dynamitt

I vikingtiden var det lite sprengstoff å oppdrive, og man sprengte fjell ved bruk av ild og vann. I dag er det blitt mye enklere, takket være den svenske oppfinnelsen dynamitt. Vi skal helt tilbake til året 1863 der Alfred Nobel videreutvikler sin ide og patenterer dynamitten i 1867. Sprengstoffet er svært ustabilt og er lite praktisk i bruk, og selv om navnet er kjent over hele verden, er det i dag lite brukt som sprengstoff. Dynamitten var særdeles praktisk da den lar seg forme, og derfor kunne formes etter borehull; på denne måten kunne man enklere sprenge bort større parti med fjell av gangen. Frostfri dynamitt lar seg også forme i kaldt vær.

Lego

Leketøyet som ikke trenger en introduksjon ble oppfunnet av danske Ole Kirk Christiansen i Billund, Danmark. I 1920 startet utviklingen av leker laget i tre, og først i 1940-årene ble Lego lansert i plast. Navnet Lego kom faktisk ikke før i 1953 da leketøyet fikk navnet «LEGO-Klossen» som kom til å bli et anerkjent navn over hele verden.